Skip to main content

Zwemwater Veluwemeer van prima kwaliteit, maar toch afgekeurd

By 21-06-2023Nieuws

Het water van het Veluwemeer bij Nunspeet heeft een negatief zwemadvies. Maar de huidige waterkwaliteit is prima op orde erkent ook de provincie: de gemeten waarden voldoen ruimschoots. “Deze communicatie is verwarrend en frustrerend” zo vindt fractievoorzitter Daisy Vliegenthart.

Het zwemwater bij camping De Oude Pol in Hulshorst (Nunspeet) is in het verleden wel vaker gekwalificeerd als niet goed. Het lijkt er nu op dat een enkele negatieve meting direct weer leidt tot een jarenlange afkeuring van het zwemwater[1]. Dat komt omdat de resultaten van de afgelopen jaren ook meetellen.

Vliegenthart: “Er hangen nu bordjes met ‘negatief zwemadvies’ terwijl de metingen daar helemaal geen aanleiding toe geven. Echt een domper voor alle kinderen, badgasten en de ondernemers.” CDA Gelderland wil daarom weten of dit momenteel op meerdere punten in Gelderland speelt. “De provincie geeft zelf aan dat de kwaliteit van het zwemwater bij De oude Pol op dit moment schoon genoeg is om in te zwemmen. Waarom kan dat bordje met ‘negatief zwemadvies’ er dan niet af?”

Ook op de door de provincie gebruikte website zwemwater.nl staat nadrukkelijk dat het permanente negatieve zwemadvies NIET over de actuele kwaliteit van het water gaat. “Het wekt verwarring: kun je er nu wel of niet zwemmen? We vragen de provincie hier dan ook op een andere manier over te communiceren.” aldus Vliegenthart. “Het moet duidelijk zijn of de kwaliteit van het water voldoende is om te zwemmen. Maar het moet ook de recreatie en  toerismesector, een zeer belangrijke economische drager op de Veluwe, niet onnodig hinderen.”

De fractie heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld.

[1] Zwemwater.nl

Nieuws