Skip to main content

Verkeersveiligheid in het gedrang door teveel zwijnen

By 17-07-2020Nieuws

Een totaal kapot gewroete bodem, vernielde gewassen op akkers van boeren en een flinke toename aan verkeersongevallen. Oorzaak: wederom veel teveel zwijnen op de Veluwe.

De Gelderlander publiceerde 15 juli een artikel waaruit blijkt dat er veel te weinig zwijnen zijn afgeschoten. Het zijn er nu 2500, waar 1100 het streven was. Door de snelle voortplanting kan dit getal snel explosief verder groeien. Al jaren worden in een paar gebieden op de Veluwe de gewenste wildstand niet gehaald. Het CDA is verbaasd dat Corona dit jaar ineens de oorzaak daarvan is. Statenlid Daisy Vliegenthart: “Dit is vooral voor de verkeersveiligheid geen goede ontwikkeling. Aanrijdingen met zwijnen zijn voor mens en dier traumatiserend en ook nog levensgevaarlijk.”

In het krantenartikel wordt gerefereerd aan de hoge wildstand in de zomer van 2019. Arjan Tolkamp: “Dit signaal van een te hoge wildstand is niet nieuw. Ik wil dan ook van Gedeputeerde Staten weten waarom de streefstanden steeds niet gehaald worden door de Faunabeheereenheid en de Wildbeheereenheden.” Het CDA stelde in 2016 en 2017 ook al vragen over deze kwestie.

2020-07-16 Schriftelijke vragen – Te veel zwijnen door Corona

Nieuws