Skip to main content

Terugblik: fractiedag in de regio foodvalley

By 28-03-2024april 10th, 2024Nieuws

Foto VLNR: Statenleden Nick Bakker en Daisy Vliegenthart, burgemeester Verhulst en statenlid Arjan Tolkamp.

Tijdens onze fractiedag waren we in Ede om te praten over uitdagingen rondom onderwijs, economie en landbouw in de regio. Zo spraken we met René Verhulst (burgemeester van Ede, te zien op de foto), het MBO en HBO in Ede en waren we op bezoek bij bedrijven op het gebied van voedseltechnologie. De regio foodvalley is een samenwerkingsverband tussen gemeenten in de provincies Gelderland en Utrecht, in Gelderland zijn de gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen onderdeel van deze regio. Ondanks het feit dat we enkel in Ede en Wageningen zijn geweest, ging het bezoek over de gehele regio.

We begonnen de dag bij het technova college, een Mbo-school met opleidingen op het gebied van techniek, waar we spraken met Jan Jacob van Dijk (voorzitter van de Christelijke Onderwijs Groep) en Jan Hol (voorzitter van de Christelijke Hogeschool Ede). Er werd gesproken over de activiteiten van de scholen, de economische uitdagingen en het ondernemersklimaat (ook belangrijk voor stageplekken) en de samenwerking met de overheid.

Vervolgens gingen we naar het raadhuis van Ede voor een lunch met burgemeester René Verhulst en CDA-wethouder Jan Pieter van der Schans. We zijn heel blij dat beide heren uitgebreid de tijd namen om met ons te spreken.

We vervolgden onze reis naar het NIZO, een particulier testinstituut voor voedingsproducten. Het bedrijf doet onderzoek naar de kwaliteit van voedselproducten en ingrediënten en is expert op gebied van eiwitten, bacteriën en processing. Het bedrijf behoort op dit gebied tot de wereldwijde top.

We vervolgden gingen vervolgens naar, waar we te gast waren bij foodvalley.nl. Foodvalley.nl is een initiatief partner van bedrijven die een rol willen spelen in de eiwittransitie (het omvormen van een voedingspatroon met overwegend dierlijke ingrediënten naar een voedingspatroon met overwegend plantaardige bestanddelen) of die op een andere manier willen overschakelen naar duurzamer voedsel.

Nieuws