Skip to main content

Stikstofdebat: Gelderland is de stikstofproblematiek in het groot

By 08-07-2020Nieuws

Woensdag 8 juli debatteren we over stikstof. Hieronder de spreektekst van onze fractievoorzitter Gerhard Bos die woordvoerder Daisy Vliegenthart verving.

Voorzitter,
Gelderland is niet Nederland in het klein. We zijn de stikstofproblematiek in het groot. Vijfentwintig procent van de Nederlandse agrarische activiteit vindt binnen onze provinciegrenzen plaats. Bijna 25% van onze provincie is natura2000 gebieden. We zijn de vierde industrie provincie van Nederland.

Voorzitter,
We zijn de stikstofproblematiek in het groot. De uitdagingen zijn groot.
Hoe bieden we jonge boeren een toekomstperspectief?
Hoe zorgen we voor voldoende woningen voor onze kinderen?
Hoe beschermen wij onze natuur voor de generaties na ons?
Hoe zorgen we dat onze economie niet stil komt liggen?

65 partijen in Gelderland hebben de afgelopen periode hun nek uitgestoken. De handschoen opgepakt. Over deze opgaven gesproken. Samen. En zijn met een eerste set maatregelen gekomen. Maatregelen die gedragen worden.

Daarmee zijn we de eerste provincie die zo ver is. De nek heeft uitgestoken.

Al eerder hebben we aangekondigd dat het CDA zal toetsen langs de drie D’s. De drie D’s van Daisy. Duidelijk, duurzaam en draagvlak. Het draagvlak zien we terug. Voor duurzame oplossingen is nog onvoldoende duidelijk. En dat is een hele grote zorg.

We kunnen dit niet alleen. Dit is geen probleem van de boeren, geen probleem van woningzoekenden. Dit is ook geen probleem van de provincie Gelderland. Dit is een probleem van Nederland. En van iedere Nederlander. En de oplossing moet dus ook gezamenlijk gevonden worden. Ongeveer elk project in Nederland heeft effect op onze Veluwe.

We kunnen het dus niet alleen oplossen binnen onze provinciegrenzen.

Op het gebied van extern salderen lijkt nu wel een ieder voor zich mentaliteit te ontstaan. Provincies, bedrijven, makelaars….ze zoeken binnen onze provincie naar stikstofruimte die ze nu kunnen opkopen zodat op het moment dat extern salderen wordt toegestaan zij die claims kunnen incasseren.

Nou voorzitter. IK dacht het niet. Het CDA dacht het niet.

Als we samen een probleem hebben dan moeten we dat ook samen oplossen. Dan wordt dit niet een terrein van slimme jongens (of meisjes) die sneaky manieren vinden om hier mee om te gaan.

Nee, dan moeten de provincies samen alles in het werk stellen om te voorkomen dat er een handel ontstaat die verstoort. Die niet past bij onze gebiedsprocessen. Dat is een signaal wat we hier vandaag willen afgeven.

En we kijken uit om hier direct na de zomer met het college verder over te praten aan de hand van een statenbrief waarin scenario’s en consequenties voor extern salderen worden geschetst.

Voorzitter, met een draagvlak in het gebiedsproces, duidelijkheid in de regels zullen we uiteindelijk ook komen tot een duurzame oplossing die toekomstperspectief biedt voor mensen die een huis zoeken, ondernemers met innovatie ideeën en jonge boeren.

Daar zijn we nog niet.

Dank u wel.

Nieuws