
Het CDA Gelderland staat achter een zorgvuldige en evenwichtige
aanpak van de stikstofproblematiek. Wij steunen de richting die
het college van Gedeputeerde Staten (GS) kiest binnen de versnellingsaanpak stikstof en wachten de verdere uitwerking af. Dit betekent echter niet dat we geen zorgen hebben over de impact van zonering op boeren, vakantieparken en industrieën binnen deze gebieden.
Binnen het Gelderse Mobiliteits- en Stikstofprogramma (GMS) was de inzet altijd dat iedereen en alle sectoren bijdragen. Nu concentreert GS haar aanpak begrijpelijkerwijs op specifieke zones, maar de concrete invulling hiervan moet nog verder worden uitgewerkt.
Het CDA zal daarom diverse moties mede indienen of steunen om te zorgen voor een evenwichtige uitvoering. Daarnaast dienen wij, samen met SGP, GroenLinks, PvdA, BBB, ChristenUnie, JA21 en Volt, een motie in voor middelen ter borging van emissiereducerende maatregelen. Ervaringen bij proefboerderij De Marke en in FoodValley tonen aan dat dit boeren helpt om hun stikstofreductie inzichtelijk te maken.
Wij hopen daarnaast op aanvullende instrumenten, zoals een afrekenbare stoffenbalans. De afgelopen periode heeft echter laten zien dat Gelderland zelf de regie moet houden. Zeker na de Greenpeace-uitspraak is alle aandacht op Gelderland en de Veluwe gericht. Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is om zelf aan tafel te zitten dan op de tafel te liggen.
Het CDA Gelderland blijft zich inzetten voor een werkbare en realistische aanpak van de stikstofproblematiek, waarin zowel boeren als andere sectoren een eerlijke kans krijgen om bij te dragen.