Skip to main content

Staten stemmen in met World Food Center Experience

By 30-09-2021Nieuws

Woensdag debatteerden de Staten over de second opinion rond de World Food Center Experience, een thema-attractie over voedsel in Ede. Daisy Vliegenthart voerde het woord.

In 2019 spraken de Staten ook al over de WFCE. Het CDA was toen positief, maar zag op twee onderdelen wel risico’s voor de toekomstbestendigheid van het World Food Center: de bezoekersaantallen en de betrokkenheid van het bedrijfsleven.

Daarop werd nader onderzoek gedaan: zijn de geraamde bezoekersaantal reeel? Woensdag 30 september spraken de Staten over de uitkomsten van die second opinion. CDA ziet dat de second opinion een deel van deze risico’s verkleind heeft.

Voor het CDA ligt er nu voldoende, samen met de toezeggingen van GS in de oordeelsvorming, om ja te zeggen tegen het WFC.  Daisy Vliegenthart maakte daarbij wel 2 kanttekeningen.

Dit project kan alleen een succes worden met volledige steun van het bedrijfsleven. Dat is dan ook een essentieel punt waar wij vinden dat GS op moet blijven toezien. En het bedrag wat we nu beschikbaar stellen is de limiet. Hiervoor moet het gebeuren.

CDA ziet het WFC als een mooie aanvulling voor de gemeente Ede. Op een plek die een aantal jaren geleden nog verlaten was komen nu prachtige initiatieven. In een monumentaal gebouw dat op deze manier behouden blijft en weer gaat leven mét een moderne aanvulling. Het verhaal van voeding en gezondheid past in de Food Valley en past bij Gelderland en biedt daarmee een attractie die er nog niet was in Nederland. Wij geven als provincie samen met gemeente en het rijk een hele grote voorzet. Het is nu aan de markt om deze af te maken.

Nieuws