Skip to main content

Peter Drenth over coalitieakkoord Gewoon Doen

By 28-06-2023Nieuws

Vandaag een bijzondere dag in de Staten van Gelderland. Het oude College van Gedeputeerde Staten heeft afscheid genomen. Daarna lichten de lijsttrekkers het coalitieakkoord Gewoon Doen toe. Peter Drenth verwoordde dat als volgt:

Voorzitter,

De komende periode gaat het om doen. Niet bedenken wat we willen maar buiten samen met onze inwoners en ondernemers dingen realiseren. Onze provincie is de mooiste van ons land en dat moet zo blijven, maar dat gaat niet vanzelf. Grote vragen en veranderingen komen op ons af. Het is aan ons om dit geen bedriegingen te laten worden.

De opkoopregelingen in het landelijk gebied, onze Veluwe, de woningvraag rondom in de dorpen maar ook in steden als Harderwijk, Wageningen, Barneveld, Ede en Apeldoorn. Het tekort aan water, vastlopende infra en de wereldtop aan kennis en kunde in voedsel.

Daarom voorzitter, voelt het als een grote uitdaging en opdracht om samen met rijk, gemeenten, het waterschap inwoners en ondernemers te bouwen aan ons programma Veluwe. Met elkaar werken aan een levendige, economisch aantrekkelijke, toeristische en gezonde Veluwe en haar omgeving.

Vitale dorpen en steden en een landbouw met perspectief. Een grote uitdaging maar ook eentje die ons allen raakt tot achter de voordeur.

Erfgoed maakt deel uit van het DNA van Gelderland, de molens, kastelen, de Hanzesteden en de botters om er maar een paar te noemen. Mooi om ook, de komende 4 jaar daar weer actief mee bezig te zijn en deze te behouden voor komende generaties. Gelderland is divers en het is een goede zaak dat we blijven inzetten op de toegankelijkheid van cultuur in alle regio’s in onze provincie. Van de basis tot de top zit in dit coalitieakkoord ruimte om dit aan te pakken. En tot slot, hulde aan de ridders van Gelre, we gaan onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een Gelders museum.

Ons werelderfgoed, onze geschiedenis, de natuur het erfgoed trekt al jaren velen om te recreëren of op vakantie te gaan. Niet voor niets zijn we vakantiebestemming nummer 1. Juist het verbinden van het mooie van Gelderlander met de al aanwezige verhaallijnen en hier steviger op in te zetten biedt kansen. Gelderland levert je nog mooiere streken.

Het is bijna zover, 80 jaar leven in vrijheid. Ook daar maken we vanzelfsprekend weer werk van voorzitter. Opdat wij niet vergeten. De bombardementen op Nijmegen, Arnhem of Doetinchem maar ook de razzia in Putten of de deportaties uit Apeldoorn. Aandacht behoeven ok, onze veteranen, zij die voor onze vrijheid staan.

Voorzitter zonder een kundige eigen organisatie, krachtige gemeenten en een integer bestuur gaat het niet lukken om al onze wensen in Gelderland vorm te geven. Van Jan Markink mag ik de handschoen overpakken om te blijven investeren in krachtige gemeenten en een kundige organisatie.

Tot slot, wij Geldersen zijn veel te bescheiden. We doen het gewoon en vinden dat vanzelfsprekend. Maar voorzitter dat is het niet. We investeren meer in onze lobby. Wij hebben antwoorden voor anderen in Nederland, maar we hebben ook anderen nodig om het te kunnen doen. We kunnen meer, we moeten meer.

Kortom voorzitter ik verwacht zeer binnenkort weer heel druk te zijn en blijf voornemens om iedere vrijdag de provincie in te trekken om direct van inwoners en ondernemers te horen wat er precies speelt en welke kansen er liggen.

Nieuws