Skip to main content

Ondermijning: Weg met de romantiek!

By 13-11-2019Nieuws

We moeten af van het romantische en vooral naïeve beeld dat drugs niet slecht zijn. Ze zijn verslavend, er zitten giftige stoffen in en ze hebben een schadelijk effect op het kortetermijngeheugen. Om maar niet te spreken van effecten als hogere schooluitval en psychische problematiek op latere leeftijd en de combinatie van druggebruik en alcohol in het verkeer. Drugsgebruik moeten we tegen gaan, maar ook de productie van drugs is een groot maatschappelijk probleem dat vraagt om een stevige aanpak.

Bijna iedere ochtend als ik De Gelderlander open sla of Radio Gelderland luister is er bijvoorbeeld wel weer een nieuwe vondst van gedumpte drugstonnen, lekkend in slootjes of gewoon op de stoep in een woonwijk. Maandag nog zag ik weer een foto met van die blauwe vaten die gevonden waren bij Rijkerswoerd, Arnhem. Alleen in onze Gelderse hoofdstad was het vorige maand al drie keer raak, een keer zelfs voor de deur van het gebouw van de Veiligheidsregio waar naast ook een kinderopvang zit. Een brutale uitdaging van het gezag en ook totaal geen rekening houdend met kwetsbare kinderen die in aanraking kunnen komen met deze giftige stoffen. Ik weet niet hoe u het vergaat, maar ik word er zelf “giftig” van.

Op het gebied van ondermijning zien we meer patronen. Afgelopen week waren er krantenberichten over groene BOA’s die zich onveilig voelen en hoorde ik een radio interview met een boswachter die het in zijn eentje moet opnemen tegen drugscriminelen en stropers. De politie heeft niet genoeg mankracht voor ons buitengebied, dus de druk op de BOA’s wordt alleen maar groter.

Dit is slechts een topje van de ijsberg. Al dit soort problematieken vatten we in de provincie samen onder de noemer ‘ondermijning’. Het gaat dan om keiharde criminaliteit, die daadwerkelijk onze leefwereld binnenkomt. Niet alleen in het buitengebied, maar ook midden in onze woonwijken.

Het CDA legt zich hier niet bij neer en wil dat de provincie onze burgemeesters, politie, BOA’s en andere veiligheidspartners in de gemeenten en regio op alle mogelijke manieren vierkant steunt. Als provincie sluiten wij aan bij de nieuwe taskforce-maatregelen van minister Grapperhaus gericht op een massieve en integrale aanpak van drugscriminaliteit samen met alle veiligheidspartners in de regio en gemeenten. Reden voor mijn fractievoorzitter Gerhard Bos om bij de begrotingsbehandeling op woensdag 13 november bij het college van Gedeputeerde Staten aan te dringen om zo spoedig mogelijk te komen met het al aangekondigde provinciale actieplan met betrekking tot Veiligheid, bestrijding van de ondermijning en het weerbaar maken van onze Gelderse samenleving.

Niet om als provincie zelf het wiel uit te vinden, maar om de inzet en projecten van onze mensen in het veld te ondersteunen met de broodnodige middelen.

Op lokaal, provinciaal en Rijksniveau trekken we samen aan één touw in de strijd tegen de ondermijning. Dat is er één van de lange adem, maar die gaan we winnen. Dat heeft voor het CDA topprioriteit.

Bert Komdeur, Statenlid

Nieuws