Skip to main content

Mobiele bereikbaarheid 112 blijft uit

By 06-04-2021Nieuws

De problemen rond de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112 in delen van Gelderland lijken al jarenlang te blijven bestaan. Klopt dit beeld en waarom duurt het zo lang dat dit wordt opgelost wil het CDA weten.

Niet kunnen bellen met je mobieltje. Dat is vaak niet handig, maar soms ook zelfs een groot drama. Want wat te doen als je het noodnummer 112 niet kan bereiken? Dit is geen nieuwe situatie, al in 2016 kaartte Statenlid Daisy Vliegenthart dit probleem aan.

“We hebben toentertijd breed aandacht gevraagd voor dit thema. Dat het dan nu nog steeds zo’n groot probleem lijkt te zijn, doet mij wel zuchten. Want ook in 2016 was het probleem niet nieuw: al twee jaar eerder trokken wij hierover aan de bel.[1]

Onlangs berichtte Omroep Gelderland dat de mobiele bereikbaarheid in Gelderland nog steeds slecht is[2].

Een goed bereik van het alarmnummer is essentieel. Niet alleen in de steden, maar juist ook in het buitengebied. Vliegenthart: “Ook in de natuurgebieden is een goed bereik van essentieel van belang. Denk daarbij aan het melden van natuurbranden, maar ook als er iets gebeurt op een plek waar niet veel mensen direct kunnen helpen.”

Daisy Vliegenthart vraagt daarom via Schriftelijke Vragen aan het College van Gedeputeerde Staten nu naar de voortgang. Wat is er eigenlijk in de afgelopen jaren gedaan om dit probleem op te lossen? Het feit dat de toegezegde jaarlijkse informatie over de voortgang uit is gebleven is ook iets dat het CDA opgehelderd wil hebben.

[1] Gelderland moet met PPS helpen mobiele dekking te verbeteren – Binnenlands Bestuur

[2] https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6804234/Mijn-dochtertje-stikte-bijna-en-ik-had-geen-mobiel-bereik

2021-04-01 SV bereikbaarheid 112

Nieuws