Skip to main content

Minister Bijleveld in gesprek met Scouts over vrede en vrijheid

By 12-03-2019Nieuws

Minister van Defensie Ank Bijleveld bezoekt op vrijdag 15 maart de Scouts in Ede. Samen met 15 Scouts (Explorers 14-17 jr.) gaat zij tijdens een bevrijdingsmaaltijd in gesprek over vrede en vrijheid.

Deze Vrijheidsmaaltijd met de minister en Scouting is een “voorproefje” op de Vrijheidsmaaltijden die zullen worden gehouden op 5 mei waar o.a. Scoutinggroepen in het hele land aan mee kunnen doen.

De Vrijheidsmaaltijd is een gezamenlijke maaltijd en vindt plaats op de avond van 5 mei. Tijdens de maaltijd praten deelnemers over vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de Vrijheidsmaaltijden – een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité – als landelijke traditie introduceren.

Scouting Nederland is een onderdeel van een wereldwijde Scouting organisatie van 50 miljoen leden. Eén van de projecten van de wereldorganisatie is “Messengers of peace” waarin jongeren worden opgeroepen om samen werk te maken van vrede en vrijheid.

Het CDA in Gelderland vindt vrijheid en democratie van groot belang. Statenlid Bert Komdeur: “Vrijheid en democratie is niet vanzelfsprekend. Wij vinden het belangrijk om bewust stil te staan bij het feit dat we in Nederland al bijna 75 jaar geen oorlog meer kennen en mogen leven in een democratie. De Vrijheidsmaaltijd is een moment om hierover te praten: jongeren en ouderen.”

Bij deze bijeenkomst zullen politici uit alle lagen van onze parlementaire democratie aanwezig zijn. Tweede Kamerleden, Gedeputeerde, Statenleden, Burgemeester, Wethouder, Gemeenteraadsleden en Waterschapbestuurders zullen in gesprek gaan met de Scouts en uitleggen welke rol zij spelen bij vrede en vrijheid spelen in Nederland.

Ook de Scouts zullen aangeven aan alle aanwezige politici, en met name de Minister, waar volgens hun de kansen voor vrede en vrijheid liggen.

Nieuws