Skip to main content

Meedoen, talentenontwikkeling en veilig sporten

By 23-09-2020Nieuws

Meedoen, talentenontwikkeling en veilig sporten. Dat is in het kort de inzet van het CDA geweest bij de behandeling van de beleidsagenda Gelderland sport. Fractievoorzitter Gerhard Bos voerde het woord.

Meedoen
Iedereen moet kunnen sporten. Een beperking of gebrek aan geld mag hier geen beletsel voor zijn. Goed dat in kaart wordt gebracht welke opgave Gedeputeerde Staten nog ziet als het gaat om het ervoor zorgen dat iedereen ook echt mee kan doen.

Talentontwikkeling
Als het gaat om de ontwikkeling van sporttalenten dan is niet alleen een goede sporthal en de juiste outfit van belang. Iemand die, veelal jonge, sporters begeleidt bij de weg omhoog is dan zeer waardevol. Begeleiding bij het ontwikkelen van hun talent, maar ook begeleiding als blijkt dat de lat niet hoger kan. Dan helpt begeleiding ook, om te kunnen incasseren en een andere, nieuwe weg te vinden. We zijn blij dat de gedeputeerde heeft aangegeven dat hij daar serieus werk van wil maken.

Veilig sporten
We hebben als CDA eerder een motie over veilig sporten ingediend. Sporten is gezond, verbindt, inspireert en draagt bij aan verdraagzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Sporten moet ook in een veilige “omgeving” kunnen plaatsvinden. We moeten alert zijn en, zoals de van commissie de Vries ook bepleitte, seksuele intimidatie en misbruik in de sport actief tegengaan. Dat geldt voor de aanpak van incidenten én voor preventie. Bewustwording en preventie zijn belangrijk om grensoverschrijdend gedrag (geweld, intimidatie of misbruik) ook in de sport tegen te gaan. We willen integraler gaan werken. Wanneer bijvoorbeeld sportorganisaties en culturele instellingen samen de hand aan de ploeg slaan. We kunnen dan samen het belang van preventie, het niet willen wegkijken op een impactvolle manier tot uitdrukking laten komen. De uitdaging zit uiteraard niet alleen in dat ene moment maar zeker ook in de verdere uitwerking van het veilig sporten.

Van inspireren tot transpireren…
Sporten dat gaat om inspireren, motiveren, transpireren en presenteren. Samen sporten en elkaar ontmoeten in een bruisend sportklimaat, met mooie sportevenementen en volop ruimte om te sporten. Dat is goed voor de sporters en ook zo werken we samen aan een beter, een mooier Gelderland.

Nieuws