Skip to main content

Investeren in Alliander geeft financieel en maatschappelijk rendement

By 14-10-2021Nieuws

Door 300 miljoen te investeren in Alliander krijgen we maatschappelijk en financieel rendement, betoogde Bert Komdeur woensdag bij het agendapunt ‘Kapitaalversterking Alliander’ tijdens de oordeelsvormende sessie van Provinciale Staten.

Waar gaat het over?
Netbeheerder Alliander staat de komende jaren – met name aangejaagd door de energietransitie – voor grote investeringen in het netwerk: vervangen, uitbreiden en verdubbelen. Het gaat om miljarden investeringen. Alliander zal dit geld zo goedkoop mogelijk op de kapitaalmarkt willen lenen. De aandeelhouders is gevraagd om een kapitaalinjectie. Gelderland bezit 45% van de aandelen en wordt om 275- 325 miljoen gevraagd. De Staten stemden hier woensdag mee in.

Hoe doen we dit?
We lenen aan Alliander tegen een jaarlijks rendement van ongeveer 1.9% jaarlijks voor Gelderland.

Hoe kijkt het CDA hier naar?
Vanuit het CDA principe van rentmeesterschap kiezen we voor investeren in Alliander. CDA vindt het van groot belang, voor de huidige én onze toekomstige generatie, om onze energievoorziening te verduurzamen. Onze netten zijn overbelast dus het is goed hier iets te doen. CDA zet daarom graag de voormalige NUON-middelen (het Stamkapitaal) daarvoor in. Financieel gezien krijgen we voor die 300 miljoen, zolang het nog een lening is, 1,9% rente, dus zo’n 5 miljoen per jaar. Een maatschappelijk én financieel rendement dus.

Nieuws