Skip to main content

Gebruik meevaller Alliander voor aanpak wachtlijsten en verbetering van het netwerk

By 21-02-2019Nieuws

De Statenfractie van het CDA wil dat de gisteren door gedeputeerde Jan Markink verkondigde eenmalige meevaller van 48 miljoen euro wordt geïnvesteerd in verbeteringen bij Alliander.

De meevaller van 48 miljoen euro betreft een extra dividenduitkering van Alliander. De provincie Gelderland is voor 49% aandeelhouder in Alliander. In De Gelderlander van dinsdag 20 februari is naar aanleiding van de presentatie van het Jaarverslag van Alliander te lezen dat wie een nieuwe energieaansluiting wil, daar bij Alliander soms tot bijna een jaar op moet wachten. Statenlid Bert Komdeur: “Dat is echt veel te lang en niet te verkopen naar burgers. Zeker, wanneer nu zo’n grote meevaller wordt gemeld”. Ook is er sprake van toename van de gemiddelde uitvalduur van elektriciteit: van 20,9 minuten in 2017 naar 30,6 minuten in 2018. ”Waarom zetten we dat geld niet in om die wachtlijsten terug te dringen en urgente verbeteringen aan het netwerk mogelijk te maken?”

De gestegen vraag naar aansluitingen en vermogen op het elektriciteitsnetwerk, door economische groei en de lopende energietransitie, waren volgens het nutsbedrijf belangrijke oorzaken van de lange aansluittijden. Daarnaast kampt Alliander nog altijd met een ‘nijpend tekort’ aan technisch personeel. Daarvoor heeft Alliander al belangrijke stappen gezet, maar meer ondersteuning daarbij is nodig. Door de meevaller te investeren in het netwerk wil het CDA het tempo hoog houden in de energietransitie. Lijsttrekker Gerhard Bos: “We zijn blij met de versnelling die we nu zien bij de energietransitie. Het zou heel erg jammer zijn als we nu weer terugzakken door te weinig slagkracht bij Alliander. Er is nu geld over, dus laten we dat gaan investeren om de vaart te houden in de energietransitie.”

Het CDA diende Schriftelijke Vragen in.

Nieuws