Skip to main content

Enquête recreatiezonering: De Veluwe is van ons

By 17-03-2021Nieuws

1.400 reacties kreeg het CDA op een enquête wat inwoners vinden van de voorgenomen recreatiezonering op de Veluwe. Vandaag biedt Statenlid Daisy Vliegenthart de reacties aan de gedeputeerde aan. Wat is de bottomline van de reacties vroegen we aan Daisy?

Waarom een enquête?
Wij wilden graag weten hoe inwoners en recreanten aankijken tegen de plannen om de Veluwe in zones op te delen. Van zones waar wandelaars, fietsers en ruiters ten volle kunnen blijven genieten en de natuur niet onbedoeld verstoren. Tot zones waar mensen niet meer mogen komen omdat de natuur meer bescherming nodig heeft. Vanwege Covid hebben we dat eens aangepakt via een enquête. En daar reageerden heel veel mensen op: 1.400!

Dat zal heel wat leeswerk zijn geweest. En het geeft aan dat het thema leeft. Wat is de kern van de reacties?
Dat is heel duidelijk: De Veluwe is van ons. Punt. Het grote deel van de mensen dat reageert  is niet positief tegenover het afsluiten van delen van de Veluwe. Zeker in deze tijd is recreëren in de natuur belangrijker dan ooit. Er is qua kaders nu vooral gekeken naar effecten op de natuur en niet naar recreatie, toerisme en economie. Je moet bij zo’n afweging alle kaders meenemen want nu leidt het alleen maar tot polarisatie.

Duidelijk. En het proces rond de recreatiezonering, hoe is dat gegaan?
Dat is niet goed gegaan. Er is met veel partijen gesproken, maar niet met inwoners, niet met recreanten. Dat had wel gemoeten, en ook in een eerder stadium. Niet nu er al een kaart met gekleurde zones op tafel ligt.

En hoe nu verder?
Woensdag 17 maart spreken we in Provinciale Staten over de recreatiezonering. Ik zal daar de 1.400 reacties aanbieden aan de gedeputeerde, uiteraard geanonimiseerd. Onze inbreng is duidelijk, we zullen afwachten hoe Gedeputeerde Staten reageert.

De enquête is te vinden via deze link: https://forms.gle/Rjn6mais5pM9V7it6

Meer weten over de recreatiezonering? Dat kan via deze link:

Het statenvoorstel: https://gelderland.stateninformatie.nl/document/9707850/1

De concept kaart: https://gelderland.stateninformatie.nl/document/9707853/1

Nieuws