Skip to main content

De Gelderse stikstofbank

By 08-06-2022juni 10th, 2022Nieuws

Waar de kabinetsplannen van vrijdag als een donkere wolk boven onze Gelderse maatregelen stikstof lijken te hangen, spraken de Staten woensdag over de Gelderse stikstofbank.

Het CDA is positief over de stikstofbank. Deze bank geeft ons mogelijkheden om weer economische en maatschappelijke activiteiten te ontplooien.

Bij de behandeling diende het PvdA e.a. een motie in. Woordvoerder stikstof Daisy Vliegenthart heeft zich namens het CDA uitgesproken tegen die motie.

De kracht van de Gelderse maatregelen stikstof (GMS) is dat wij snel tot een pakket maatregelen zijn gekomen om op korte termijn al de uitstoot van stikstof terug te brengen. En die maatregelen hebben we niet zelf verzonnen. Die zijn vanuit de sectoren gekomen waar het over gaat: Landbouw, natuur, mobiliteit, industrie, bouw, gemeenten en waterschappen.

Door deze aanpak te kiezen liepen we vooruit op alle andere provincies. En zeker op het Rijk.  En hebben onze plannen draagvlak.

Nu willen we een deel van stikstofruimte die de maatregelen opleveren opnieuw uitgeven. Dan wil het CDA ook het vertrouwen geven aan deze sectoren om samen met de gemeenten en waterschappen een advies voor uitgifte van de stikstofruimte te geven, of eigenlijk prioriteit aan te geven in de projecten die een aanvraag in dienen. Daarbij krijgen ze een helder afwegingskader mee.

De motie van de PvdA e.a. lijkt uit te stralen dat we onze Gelderse Partners niet vertrouwen. Juist de balans tussen gemeenten en waterschappen en de sectoren lijkt ons te zorgen voor een afgewogen advies. En uiteindelijk neemt GS het besluit.

Juist nu, juist met déze enorme uitdaging is draagvlak essentieel om stappen te zetten. Laten we nu als Gelderland niet uitstralen dat we dit vertrouwen op dit moment willen los willen laten.

Deze week verscheen ook een artikel in het Financieele Dagblad van Daisy Vliegenthart e.a. over de Gelderse aanpak van Stikstof.

Nieuws