Skip to main content

Concretisering van het Gelderse stikstofbeleid noodzakelijk voor economie en natuur

By 06-03-2025Nieuws

Om vergunningverlening weer mogelijk te maken en de Gelderse economie sterk en innovatief te houden, is een versnelling van het stikstofbeleid noodzakelijk. Dit is niet alleen van belang voor ondernemers, maar ook voor woningbouw, infrastructuur, de legalisering van PAS-melders en zelfs voor evenementen zoals festivals en buurtfeesten. Tegelijkertijd blijft natuurherstel een prioriteit, zowel vanuit onze eigen waarden als vanwege Nederlandse en Europese wetgeving.

Daarom zijn er per Natura 2000-gebied beheerplannen opgesteld, gericht op natuurbeheer, waterkwaliteit en emissiereductie. Door recente juridische uitspraken, het vervallen van het PAS-legalisatieprogramma en de stopzetting van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het stikstoffonds, ziet het Gelderse college zich genoodzaakt om zelf extra stappen te zetten. De wet laat ons geen andere keuze.

Zonering als oplossing voor vergunningverlening
De BBB-gedeputeerden, die verantwoordelijk zijn voor stikstofbeleid en vergunningverlening, hebben een zonering voorgesteld: binnen 500 meter rondom de buitengrens van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden worden extra maatregelen genomen. In de nabije toekomst wordt bekeken of deze grens kan worden aangepast op basis van daadwerkelijke stikstofgevoelige habitats.

Ondernemers binnen deze zone krijgen tot 2035 de tijd om een nog vast te stellen emissiedoel te behalen. Hoe zij dit doen, bepalen zij zelf. Dit sluit aan bij de CDA-visie op doelsturing: het stellen van heldere doelen, terwijl de ondernemer zelf de regie houdt. De verdere uitwerking van deze plannen volgt in de komende maanden.

De staat van de natuur blijft leidend. Dit betekent bijvoorbeeld dat de Rijntakken en het Korenburgerveen geen zonering krijgen, want daar stikstof voor de natuur niet het probleem. Als een gebiedsproces in de overige gebieden voldoende en aantoonbare emissiereductie oplevert, kan zonering daar ook vervallen of worden verkleind.

Zorg én kansen voor ondernemers
We begrijpen dat deze voorstellen zorgen oproepen. Tegelijkertijd horen we ook van ondernemers die het gesprek willen aangaan over de toekomst van hun bedrijf en de mogelijkheden van doelsturing. Dit biedt dus niet alleen uitdagingen, maar ook kansen binnen lopende gebiedsprocessen.

Om een juridisch onderbouwde emissiereductie te bereiken, heeft de Gelderse Staten een CDA-motie aangenomen voor brede financiële steun voor meetinstrumenten. Daarnaast heeft het CDA een motie gesteund – en aangenomen gekregen – die al gerealiseerde stikstofreductie erkent.

De komende tijd zullen we alle plannen zorgvuldig beoordelen. Ons uitgangspunt blijft een vitaal landelijk gebied met toekomstperspectief voor de landbouw.

Ga Terug
Nieuws