Skip to main content

CDA zet naoberschap centraal in Leefbaarheid

By 12-12-2019Nieuws

Wat het CDA betreft is onze provincie een actieve stimulerende partner van de inwoners en gemeenten in Gelderland. Wij willen dat mensen hun leefomgeving als “gaaf” ervaren en wij willen werken naar een samenleving waarin wij omzien naar elkaar, “naoberschap”.

Op dit moment ligt er een proces voorstel voor om leefbaarheid en inclusiviteit in de provincie verder te ontwikkelen. Dat is een prima voorstel waarin de provincie als aanvulling op de gemeentes een mooie rol pakt. Namens het CDA legt woordvoerder Arjan Tolkamp de nadruk op armoede en ontmoetingsplekken.

Arjan: ‘Armoede overkomt je vaak en ja, ik weet wij wonen in Nederland en kennen geen extreme armoede. Des te meer schaam ik mij dat er in Nederland nog steeds kinderen zijn die zonder een warm avondmaal naar bed gaan. Armoede leidt tot vindingrijkheid, maar vaker tot stress, eenzaamheid, schaamte en depressies’. Ik weet dat wij moeten oppassen dat wij niet op de stoel van de gemeente gaan zitten, maar wij roepen het college op om op dit thema een actieve, stimulerende partner van gemeenten te zijn.

Ook dit jaar wordt mede dankzij de provincie het dorpshuis van het jaar georganiseerd. Op dit moment staat op nummer 1 (tussenstand) een dorpshuis dat is gerenoveerd en gedeeltelijk gerestaureerd met een bijdrage van de provincie en de gemeente, maar met ook heel veel eigen middelen. Jaarlijks, nu al voor het 6de jaar, halen 220 gezinnen 20.000 euro op voor het dorpshuis. Hier is echt sprake van een gedragen ontmoetingsplek. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk ontmoetingsplekken zijn voor onze gemeenschappen. Wij als CDA hechten veel belang aan de instandhouding van dit soort ontmoetingsplekken.

Arjan Tolkamp
Statenlid

Nieuws