Skip to main content

CDA wil duidelijkheid over gevolgen Pfas voor Gelderland

By 11-12-2019Nieuws

Hoewel de Pfas-norm op dit moment tijdelijk versoepeld is, is niet bekend hoeveel projecten in Gelderland alsnog stil moeten blijven liggen.

Vrij recent maakte het kabinet bekend dat de regels voor de niet-afbreekbare stoffen die bekend staan als Pfas worden aangepast. Er mag nu meer Pfas in de grond zitten, nl. 0,8 microgram per vaste kilo stof in plaats van in het verleden 0,1 microgram. Het is echter een tijdelijke maatregel totdat het RIVM per 2021 wetenschappelijk heeft onderzocht wat een verantwoorde norm is.

Gemiddeld genomen zou driekwart van de stilgelegde projecten door de nieuwe hogere norm weer opgestart kunnen worden. Statenlid Bertine van Hooff: “Maar wat betekent dat voor onze provincie? Ik wil inzicht in het totale aantal projecten in Gelderland dat langdurig stil zal liggen. Over welke getallen spreken we en om welke projecten gaat het? Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de Gelderse bouw- en baggerprojecten en wanneer kunnen deze bedrijven hun werk weer hervatten?” Het CDA stelt daarom schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

2019-12-05 SV Pfasnormverlaging

Nieuws