Skip to main content

CDA: monitor ambities uit RES 1.0 Achterhoek en Cleantech

By 01-12-2021Nieuws

De laatste twee regio’s van Gelderland stellen binnenkort hun Regionale Energiestrategieen (RES) 1.0 vast. Bertine van Hooff heeft energie in haar portefeuille en voert dus het woord op dit onderwerp. Hoewel er veel werk verzet is heeft het CDA wel zorgen: onze ambitie is hoog, maar hoe ziet dat er uit in de realiteit? En hoe monitoren we eigenlijk dat onze ambities wel kloppen met de werkelijkheid?

Zowel bij de Cleantech regio als de Achterhoek wordt aangegeven dat het bod niet op de huidige stationscapaciteit past. Bij Cleantech in zijn geheel niet, bij de Achterhoek gedeeltelijk niet. Wat betekent dit voor de ambitie naar de RES 2.0 toe? Gedeputeerde Van der Meer antwoordde daarop dat er een onderzoek loopt door Tennet en dat er ook sprake is van reservecapaciteit.

Er wordt in het stuk ook aangegeven dat op een aantal onderdelen meer harmonisatie dient te komen in het participatieproces voor wat betreft inspraak naar RES 2.0. Van Hooff vroeg de gedeputeerde wat hiermee bedoeld wordt. Die zei daarop dat dit een lastig proces is omdat iedere regio het op zijn eigen wijze wil doen.

CDA is er daarnaast voor om gemeenten de helpende hand te bieden maar dat is iets anders dan overnemen. Laten we met elkaar de lokale autonomie respecteren en de gemeenten en de regio’s het werk laten doen waar het thuishoort.

Nieuws