Skip to main content

CDA: iedere Gelderlander moet zich veilig kunnen voelen

By 16-11-2023Nieuws

Woensdag voerden de Staten een debat over veiligheid voor LHBTIQA+ mensen. Diede Balduk voerde het woord en onderstreepte dat iedereen zich in Gelderland veilig moet kunnen voelen.

Diede Balduk: Bij het zien van dit agendapunt voelde ik bij de eerste aanblik eigenlijk een diepe zucht opkomen. Niet vanwege de onbelangrijkheid van het onderwerp, integendeel. Maar eerder vanwege het feit dat dit punt nog steeds onze aandacht vereist, aan het einde van 2023, op de drempel van een nieuw jaar. Ik had gehoopt dat dit niet meer nodig was.

Het is ongelooflijk dat 17% van de LHBTIQA+ gemeenschap in Gelderland in de afgelopen twee jaar ernstige vormen van ongewenst gedrag of mishandeling heeft ervaren. En nog ontmoedigender is het feit dat slechts 37% van hen zich veilig genoeg voelt om hiervan aangifte te doen.

Het is onacceptabel dat mensen in onze provincie zich niet veilig voelen om zichzelf te zijn, om lief te hebben wie ze willen, om te geloven in wat ze willen geloven.

Als provincie Gelderland dienen we trots te zijn op onze diversiteit. Het is een kernwaarde waar we voor staan. We maken geen onderscheid op basis van afkomst, religie, beperking, seksualiteit of gender. Iedereen moet zich veilig en geborgen voelen in Gelderland.

Hoewel de monitor voornamelijk aanbevelingen bevat die betrekking hebben op gemeenten, betekent dit echter niet dat ik de oproep van deze motie niet ten volle ondersteun.

Diede deed ook een oproep aan haar collega’s in de Staten: zelfs als u zich wellicht niet volledig kunt vinden in de motie die voor ons ligt, laten we alsjeblieft het goede voorbeeld geven. Laten we als Staten in ieder geval ons unaniem en krachtig uitspreken tegen elke vorm van intimidatie en geweld, waar dan ook en tegen wie dan ook binnen onze provincie.

Laten we ervoor zorgen dat iedereen die in Gelderland woont en werkt, zich veilig en geaccepteerd voelt. Laten we samenwerken om een provincie te creëren waarin iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

Nieuws