Skip to main content

CDA: haal moeflon van menukaart wolf

By 12-08-2021Nieuws

De schapen zijn van groot belang voor de instandhouding van het open landschap in Nationaal Park De Hoge Veluwe. En verdienen derhalve bescherming tegen wolven.

Sinds 2012 zijn wolven terug Nederland. In 2019 hebben ze zich officieel gevestigd in Nederland. Ook in Gelderland, op de Veluwe. Nu blijkt dat de wolven Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn binnen getreden, waar ze verschillende moeflons hebben doodgebeten.[1] De schapen zijn belangrijk voor het behoud van het open landschap van de Veluwe, en daarom moet verdere uitbanning ervan door de wolf worden voorkomen.

In maart 2019 stelde Gedeputeerde Staten een leefgebied van de wolf in onze provincie vast. Park De Hoge Veluwe valt daar niet onder (zie bijlage). In 2019 zijn door De Hoge Veluwe maatregelen genomen om hun dieren, met name de moeflons, te beschermen tegen de wolven. Door het afrasteren van het terrein is een barrière opgeworpen. Nu deze afrastering op plekken vernield is hebben wolven vrij spel gekregen in het Park. Fractievoorzitter Gerhard Bos: “Wij waarderen zowel de wolf als de moeflon, maar wel ieder op hun eigen plek. Wolven op de Veluwe en moeflons in Park De Hoge Veluwe. Wolven zijn beschermde dieren, maar ook de moeflons hebben een belangrijke functie: als grote grazer zorgen zij voor natuurlijk onderhoud van het Park.”

De CDA-Statenfractie is daarom van mening dat Park De Hoge Veluwe moet worden aangewezen als een zogenaamd wolvenvrijgebied. De CDA fractie heeft GS al eerder gevraagd te komen tot wolvenvrije gebieden.[2] “Wij roepen dan ook Gedeputeerde Staten op om zo snel mogelijk in overleg te gaan met Het Park om samen tot passende maatregelen te komen”, aldus Bos. “Die maatregelen moeten zodanig zijn dat de moeflons adequaat kunnen worden beschermd tegen de jachtdriften van de wolven.”

2021-08-11 SV cda bescherming moeflons tegen wolven

[1] https://www.ad.nl/binnenland/wolf-binnen-de-hekken-van-de-hoge-veluwe-hij-heeft-meerdere-moeflons-gedood-we-hebben-hem-gezien~a05f2cf5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[2] https://samenvoorgelderland.nl/nieuws/kom-met-wolfvrije-gebieden/

Nieuws