Skip to main content

Bomenkap A28: onduidelijkheid troef

By 09-10-2019Nieuws

6.750 m3 te kappen bomen. “Dat is meer hout dan een dorp als Elspeet in een paar jaar kan opstoken” aldus Statenlid Hans van Ark over de omvang van de voorgestelde bomenkap bij de groene A28. Het dossier blijft vragen oproepen. Van Ark wilde vandaag van de gedeputeerde weten waar de norm van 80 meter vandaan komt. Het plan is namelijk om over een strook van 30 kilometer lang en 80 meter breed alle bomen te kappen, oftewel 6.750 m3. Het betreft dan niet alleen de middenberm, maar ook een strook langs de zijkanten van de snelweg, in totaal 80 meter breed. Door wie de 80 meter brede veiligheidsstrook is vastgesteld en waar die 80 meter op is gebaseerd, blijft vooralsnog onduidelijk.

Het CDA neemt de voorgenomen kap extra serieus omdat de veiligheidsregio Noord-Oost Veluwe trekker is voor een landelijk project waardoor vergelijkbare kap kan gaan plaatsvinden op de A50 en A1 en op andere rijkswegen in Nederland.

Er is statenbreed ontevredenheid over de beantwoording door ambtenaren van Rijkswaterstaat. We zijn nu in afwachting van nader uitzoekwerk door RWS. Hierna zal GS een standpunt innemen. Op 30 oktober zal dit punt waarschijnlijk terug komen in de vergadering van Provinciale Staten. Het CDA zal dit bewaken.

Nieuws