Skip to main content

Hoe ziet ons Gelderse energiesysteem eruit na 2030?

By 24-12-2024Nieuws

Als u denkt hier nu een helder antwoord van mij te krijgen, dan moeit ik u helaas teleurstellen. Dat is nog niet zo makkelijk te geven. Wat we wel kunnen doen, is het zetten van een stip op de horizon en het vaststellen van een paar belangrijke uitgangspunten.

Met name die uitgangspunten hebben wij in Provinciale Staten met elkaar besproken en vastgesteld. Voor het CDA is het van groot belang om de overgang naar het gebruiken van de nieuwe duurzame energiebronnen te versnellen op een manier die iedereen kan meemaken en kan dragen. Dat was ook de inzet van het CDA in het debat daarover.

Wat helpt is het feit dat sinds 2 jaar de provincie een wettelijke regierol heeft gekregen als het gaat om de inrichting van ons energiesysteem. Zij doet dit in nauwe samenwerking met de enerigenetbeheerders als Liander voor het provinciale net en Tennet voor het landelijke net. Voor het eerst wordt Energie ook een inrichtingsprincipe voor onze provincie. Dat betekent dat we de beschikbaarheid van energie mede bepaalt waar wij bijvoorbeeld de woningbouw en bedrijvigheid plannen. Dan kan het zijn dat Energie niet de woningbouw volgt, maar de woningbouw gepland wordt bij de te plannen energienetwerken.

Verder hebben Provinciale Staten 3 uitgangspunten vastgesteld voor het toekomstige energienetwerk.

1. Inzetten op energiebesparing is noodzaak nummer 1. Energie is wat dat betreft een werkwoord. Het gaat om onze eigen houding en gedrag: “energie moet je doen”.

Om zo onnodig gebruik van het systeem te voorkomen evenals netcongestie.

2. Het energiesysteem wordt zo decentraal mogelijk ingericht dicht bij mensen en samen met mensen. Als CDA hebben we dit uitgangspunt samen met D66 en anderen aangescherpt via een amendement. Door expliciet in dat systeem de combinatie van lokale opwek, lokale opslag en lokaal gebruik mogelijk te maken. Bij ons werkbezoek bij Fietsfabrikant Van Raam in Varsseveld werden wij daar ook mee geconfronteerd. Het bedrijf wekt veel meer energie op dan dat het nodig heeft en wil dit met omliggende bedrijven delen. Ook zijn er initiatieven van wijkbewoners om zelfopgewekt energie op te slaan in zogenaamde buurtbatterijen.

Op dezelfde wijze is ook nog als uitgangspunt toegevoegd om de Gelderlanders goede te betrekken bij de inrichting van ons energiesysteem , onder andere ook via lokaal eigendom en energiecoöperaties.

3. We zetten in op een diverse energiemix en sluiten ook geen energiebronnen uit. In dat verband noemen we kernenergie. We zitten echt in een overgangsfase, waarin we alles nodig hebben. Ook hebben we aandacht gevraagd voor behoud van ons aardgasnetwerk, dat mogelijk kan dienen in de toekomst voor eventueel transport van groengas. Mooi voorbeeld daarvan zagen we tijdens ons bezoek aan de mestvergister in Beltrum.

Dit zijn de uitgangspunten, die naadloos aansluiten op onze uitgangspunten in het provinciale CDA-verkiezingsprogramma. De komende tijd worden Provinciale Staten nauw betrokken bij verdere stappen en het uitvoeringsprogramma. Wordt vervolgd dus.

 

 

 

Bert Komdeur

Ga Terug
Nieuws