Skip to main content

Advieslijsten verkiezingen 2023 bekend

By 21-09-2022oktober 5th, 2022Nieuws

Het CDA-bestuur in de provincie Gelderland heeft de advieslijst vastgesteld voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Gedeputeerde Peter Drenth voert de lijst aan voor de Provinciale Statenverkiezingen. Voor Waterschap Vallei en Veluwe voert Marja van de Tas de lijst aan. Voor Waterschap Rivierenland is dat Esther Groenenberg en voor Waterschap Rijn & IJssel voert Hans Martijn Ostendorp de lijst aan voor het Waterschap. De leden stemmen in eigen gemeentelijke ledenvergaderingen over de totale kandidatenlijsten.

Bij de vorming van een nieuw college is Peter Drenth opnieuw de beoogde kandidaat voor de functie van gedeputeerde. De huidige Statenleden Daisy Vliegenthart, Arjan Tolkamp en Bert Komdeur staan respectievelijk op plek 2, 4 en 6. Hans van Ark heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode in de Staten omdat hij fractievoorzitter wordt in Heerde. Ook Engelina van Steenbrugge en Bertine van Hooff-Nusselder hebben aangegeven na deze periode te stoppen als Statenlid.

De eerste nieuwelingen op de lijst zijn Diede Balduk (28) uit Didam op de derde plaats en Nick Bakker (25) uit Berg en Dal op plek 5.

Bij het opstellen van de lijst is gezocht naar een balans tussen ervaring en nieuwe gezichten, benodigde kennis van relevante dossiers, vertegenwoordiging vanuit de hele provincie met oog voor een goede evenwicht in diversiteit en achtergrond.

CDA-voorzitter Jeroen de Jong: ‘Het bestuur van Gelderland is verheugd om dit team van gemotiveerde CDA’ers te kunnen voordragen voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2023. De komende jaren is dat wat we nodig hebben in Gelderland. “Meer wij en minder ik.”

De top 18 van de advieslijst van het CDA Gelderland voor de Provinciale Staten

 1. Peter Drenth, Doetinchem
 2. Daisy Vliegenthart, Ermelo
 3. Diede Balduk, Didam
 4. Arjan Tolkamp, Aalten
 5. Nick Bakker, Ooij
 6. Bert Komdeur, Ede
 7. Liza Kozlowska, Hedel
 8. Ilse Bruls, Nijmegen
 9. Gerhard Bos, Apeldoorn
 10. Rosalie Korthaus, Zevenaar
 11. Hessel Dooper, Apeldoorn
 12. Hans van Ark, Heerde
 13. Thomas Steenkamp, Beneden Leeuwen
 14. Desiree Brouwer, Brummen
 15. Laurens Zwaan, Asperen
 16. Mark Purperhart, Zutphen
 17. Mark Obbink, Ede
 18. Bengt Stegeman, Bronckhorst

Bovenaan de advieslijst voor het waterschap Vallei en Veluwe staan bekende en nieuwe gezichten. Na lijsttrekker en beoogd heemraad Marja van der Tas uit Heerde volgen Wimjan van der Heijden uit Epe op plek 3 en Mark Obbink op plek 5. Arno Spekschoor (Twello) staat op de 7e plaats.

Voor de advieslijsten van de waterschap Rivierenland worden kandidaten vanuit de provincie Gelderland voorgedragen. Na lijsttrekker en beoogd heemraad Esther Groenenberg (Ressen) staan op de lijst uit Gelderland op nummer 5 Maaike van Deelen (Elst) en Arjen Sijpkens (Tiel) en Henk Schellekens (Dreumel) op 7 en 9.

De lijst van waterschap Rijn & IJssel heeft na de lijsttrekker Hans Martijn Ostendorp (Dinxperlo) de volgende mensen:

 1. Danielle Robbertsen (Doesburg)
 2. Theo Donderwinkel (Lichtenvoorde)
 3. Belinda Elferink (Zevenaar)
 4. Jeroen Tomassen (Zevenaar)
 5. Marieke Frank (Groenlo)
 6. Andre Baars (Arnhem)
 7. Henk Onstenk (Steenderen)
 8. Aschwin Bosman (’s Heerenberg)
 9. Chris Derksen (Doetinchem)

Met deze gemotiveerde CDA’ers op de advieslijst voor Provinciale Staten en van de verschillende waterschappen is het CDA in de provincie Gelderland wederom goed vertegenwoordigd.

 

Nieuws