Diede Balduk

Diede Balduk

Woordvoerderschappen

Diede Balduk is Statenlid sinds maart 2023. Zij is woordvoerder op de volgende terreinen

  • Energie en klimaat
  • Leefbaarheid
  • Cultuur en erfgoed
  • Sport (samen met Arjan Tolkamp)

Contactgegevens

E-mailadres: diede.balduk@psgelderland.nl
Telefoonnummer: ‭(06) 26 04 49 29‬
Instagram: @diedeindepolitiek

Wie is Diede?

Diede is 29 jaar en werkzaam als raadsgriffier voor de gemeente Brummen. Zij is voor het eerst kandidaat voor de Provinciale Staten maar heeft al wel veel ervaring opgedaan bij het CDA als bestuurssecretaris en fractiemedewerker. Daarnaast is zij al ruim 8 jaar bestuurslid voor het CDA in Montferland.

In haar vrije tijd is Diede een veel gezien gezicht in het Didamse verenigingsleven, waar ze ook woont. Zij is actief bij onder andere toneel- en muziekvereniging Amicitia en bij diverse carnavalsverenigingen.

Wat kijk je nu op Netflix?
The Crown. Vanaf het eerste seizoen zat ik vastgekluisterd aan de mijn scherm. Het is de perfecte combinatie van geschiedenis en vermaak.  Ook al zijn sommige gebeurtenissen wellicht wat aangedikt in de serie, ik vind het enorm verslavend om naar te kijken. 

Welke plekken in Gelderland moeten we nou echt eens zien?
Mijn favoriete plek is dichtbij huis, bij de Nevelhorst in Didam. Het is de plek waar ik veel leuke herinneringen heb met vriendinnen en vrienden toen we daar nog konden zwemmen. En waar ik nu graag wandel in het bos eromheen met mijn labradoodle Ted. Podcast in en wandelen maar. 

En je lievelingseten?
Voor een frikandel speciaal kun je mij ‘s nachts wakker maken, of sushi! Maar niet elke nacht, want ik hou ook erg van slapen. Wat ik echt niet lekker vindt is witlof. Dit is ook de enige groente die ik niet lust. 

Wat was het punt waarop je dacht, nu wil ik de politiek in?
Ik vond het al vroeg enorm interessant hoe onze democratie werkt en hoe bijzonder het is dat wij in een land wonen waarin er zoveel mogelijkheden zijn om je invloed uit te oefenen. Ik denk dat de combinatie van mijn opvoeding en mijn interesse in het openbaar bestuur er samen toe hebben geleid dat ik op deze manier mij wil inzetten voor de samenleving. 

Welk thema wil je zo snel mogelijk oppakken?
Verkeersveiligheid. Provinciale wegen zijn de gevaarlijkste wegen van ons land. Er gebeuren nog te veel ongelukken. 1 op de 5 verkeersdoden vallen op provinciale wegen en dat vind ik echt veel en veel te veel.

Maar vroeger toen je klein was wilde je vast niet de politiek in?
Kapster, ik kon uren bezig zijn met het haar van mijn moeder.  Waarom ik dit niet ben geworden weet ik niet. Nu ben ik raadsgriffier voor de gemeente Brummen. Een raadsgriffier is namens de gemeenteraad de vertegenwoordiger, belangenbehartiger en gesprekspartner in de driehoek met burgemeester en gemeentesecretaris. Ik was 2 jaar lang de jongste griffier van Nederland.