Op woensdag 20 december 2023 is de laatste Statenvergadering van dit jaar. Op de agenda staat o.a. het Ruimtelijk voorstel ‘Stad en Land in balans’. De vergaderstukken zijn te raadplegen via: https://gelderland.notubiz.nl.
Lijkt het je leuk om een dag met de Statenfractie mee te lopen? Laat het ons weten via info@cdagelderland.nl en we nemen contact met je op.


Gelderland is prachtig! Onze inwoners genieten er dagelijks van, en steeds meer toeristen weten hun weg naar onze provincie te vinden. Dat is niet alleen goed voor onze economie, maar draagt ook bij aan levendige dorpen en steden. Horeca, recreatie en cultuur bloeien, en evenementen zorgen voor verbinding tussen mensen. Dit alles versterkt de economie, leefbaarheid en de trots op onze regio’s.
Maar een goede balans is essentieel.
Want als we het toerisme goed organiseren, profiteert iedereen ervan. We moeten voorkomen dat populaire plekken overbelast raken, terwijl andere mooie gebieden onderbelicht blijven. Gelderland is méér dan de Postbank en de Zwarte Cross. De rivieren en de randmeren, het prachtige coulisselandschap in de achterhoek en de bossen van de Veluwe. We hebben prachtige natuurgebieden, sfeervolle dorpen, historische steden en bruisende recreatiegebieden. Het is onze taak om bezoekers beter te spreiden en ook minder bekende plekken aantrekkelijker te maken.
Daarom steunen we van harte het beleidskader en programma voor recreatie en toerisme. Hiermee zorgen we samen met ondernemers, toeristische organisaties en vele anderen dat zowel onze eigen inwoners als toeristen kunnen blijven genieten van alles wat Gelderland uniek maakt.
Tegelijkertijd blijven we er voor waken dat de groei van toerisme fatsoenlijk verloopt: met respect voor onze natuur, leefomgeving en de mensen die hier wonen en werken.


Het CDA maakt zich grote zorgen over de problemen op de woningmarkt. Jongeren wonen onnodig lang thuis en ouderen vinden geen passende kleinere woning waardoor de doorstroming stopt. Stellen die moeilijk kunnen doorstromen naar een grotere woning en daardoor hun gezin uitstellen. Het zijn alleen maar voorbeelden van problemen die onze inwoners ervaren op de woningmarkt. Het CDA ziet vooral de betaalbaarheid als een groot probleem waarin prijzen worden opgestuwd door een tekort aan woningen.
Het systeem openkraken blijkt wel een lastige opgave. Bijvoorbeeld veel van mijn vrienden komen maar moeilijk aan de bak op de woningmarkt doordat de woningprijzen doorstijgen en het aanbod achterblijft. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig dat mijn vriendin en ik ertussen zijn gekomen. Iedereen zou in een woning moeten kunnen wonen die past bij de levensfase: Het CDA staat er dan ook voor dat iedereen een fatsoenlijke woning moet kunnen krijgen.
De afgelopen jaren heeft de provincie steeds meer ambitie getoond om te helpen deze problemen te verhelpen en meer regie te nemen. Het CDA is daarom ook blij dat we die ambitie nu vaststellen in het voorliggende beleidskader. Het is een goed idee om in ieder geval nu ook beleid vast te stellen dat voorheen in allerlei actieplannen werd vastgelegd.
Over de amendementen: ons lijkt het ingediende amendement door Volt overbodig omdat de gedeputeerde al heeft aangegeven dat we de lijst met aandachtsgroepen van het Rijk in grote mate overnemen. Het CDA is blij dat de gemeenten en het Rijk samen een actieplan hebben tegen dakloosheid. Het CDA ziet hierin alleen geen rol voor de provincie.
Actieplan wonen
In de ogen van het CDA is de snelste manier om het woningtekort te verhelpen het bijbouwen van woningen. Het CDA is dan ook erg blij dat een van de acties is gericht op het versnellen van ‘straatje erbij’s’. Vooral voor kleinere dorpen is het uitbreiden de juiste manier om ook voorzieningen op peil te houden met de instroom van nieuwe inwoners en zo de leefbaarheid op peil te houden.
Ook is het CDA erg blij met de pilot grondpolitiek en de toezegging van de gedeputeerde om met een vervolgvoorstel te komen. Veel gemeenten die bijvoorbeeld wel aan de slag zouden willen met een straatje erbij lopen er tegen aan dat ze geen expertise hebben om zelf de ontwikkeling op te starten met een grondaankoop. Het is goed dat wij als provincie daarbij gaan helpen.
Qua moties is het CDA mede indiener van de motie van de ChristenUnie. Het CDA ziet namelijk ook in dat er nog veel te halen valt op het gebied van het verkrijgen van meer verschillende woonruimtes.
Verder dienen we de moties van de VVD mede in. Het CDA ziet namelijk ook in dat de woningbouwopgave vooral bij kleinere gemeenten knelt. Zij missen de verschillende expertises die nodig zijn om zelf een actievere rol te pakken bij woningbouw. Het CDA zou dan ook graag zien dat we die gemeenten ondersteunen die kernen hebben waar de leefbaarheid onder druk staat bijvoorbeeld omdat jongeren wegtrekken en daardoor bij verenigingen niet meer genoeg aanwas is van vrijwilligers, leden en bestuurders.
Ten slotte dienen we die motie van de SGP mede in. Het CDA vindt het onrealistisch om houtkachels en met name brandstofauto’s te weren uit nieuwbouw wijken. Dit zou betekenen dat alleen de happy few met een elektrische auto dan nog bij hun woning kunnen komen. Dit ziet het CDA niet zitten dus waarom het überhaupt onderzoeken.


Om vergunningverlening weer mogelijk te maken en de Gelderse economie sterk en innovatief te houden, is een versnelling van het stikstofbeleid noodzakelijk. Dit is niet alleen van belang voor ondernemers, maar ook voor woningbouw, infrastructuur, de legalisering van PAS-melders en zelfs voor evenementen zoals festivals en buurtfeesten. Tegelijkertijd blijft natuurherstel een prioriteit, zowel vanuit onze eigen waarden als vanwege Nederlandse en Europese wetgeving.
Daarom zijn er per Natura 2000-gebied beheerplannen opgesteld, gericht op natuurbeheer, waterkwaliteit en emissiereductie. Door recente juridische uitspraken, het vervallen van het PAS-legalisatieprogramma en de stopzetting van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het stikstoffonds, ziet het Gelderse college zich genoodzaakt om zelf extra stappen te zetten. De wet laat ons geen andere keuze.
Zonering als oplossing voor vergunningverlening
De BBB-gedeputeerden, die verantwoordelijk zijn voor stikstofbeleid en vergunningverlening, hebben een zonering voorgesteld: binnen 500 meter rondom de buitengrens van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden worden extra maatregelen genomen. In de nabije toekomst wordt bekeken of deze grens kan worden aangepast op basis van daadwerkelijke stikstofgevoelige habitats.
Ondernemers binnen deze zone krijgen tot 2035 de tijd om een nog vast te stellen emissiedoel te behalen. Hoe zij dit doen, bepalen zij zelf. Dit sluit aan bij de CDA-visie op doelsturing: het stellen van heldere doelen, terwijl de ondernemer zelf de regie houdt. De verdere uitwerking van deze plannen volgt in de komende maanden.
De staat van de natuur blijft leidend. Dit betekent bijvoorbeeld dat de Rijntakken en het Korenburgerveen geen zonering krijgen, want daar stikstof voor de natuur niet het probleem. Als een gebiedsproces in de overige gebieden voldoende en aantoonbare emissiereductie oplevert, kan zonering daar ook vervallen of worden verkleind.
Zorg én kansen voor ondernemers
We begrijpen dat deze voorstellen zorgen oproepen. Tegelijkertijd horen we ook van ondernemers die het gesprek willen aangaan over de toekomst van hun bedrijf en de mogelijkheden van doelsturing. Dit biedt dus niet alleen uitdagingen, maar ook kansen binnen lopende gebiedsprocessen.
Om een juridisch onderbouwde emissiereductie te bereiken, heeft de Gelderse Staten een CDA-motie aangenomen voor brede financiële steun voor meetinstrumenten. Daarnaast heeft het CDA een motie gesteund – en aangenomen gekregen – die al gerealiseerde stikstofreductie erkent.
De komende tijd zullen we alle plannen zorgvuldig beoordelen. Ons uitgangspunt blijft een vitaal landelijk gebied met toekomstperspectief voor de landbouw.


Minister Keijzer wil gemeenten verplichten om bestaand gebruik van recreatiewoningen voor permanente bewoning te legaliseren en roept hen op om niet langer handhavend op te treden. Het CDA Gelderland heeft hier direct schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten en benadrukt dat deze aanpak grote risico’s met zich meebrengt. Vakantieparken vervullen een belangrijke toeristische en economische functie, en het mengen van recreatie en permanente bewoning kan leiden tot criminaliteit, verrommeling van natuurgebieden en een verlies aan toeristische aantrekkingskracht.
Fractievoorzitter Daisy Vliegenthart waarschuwt dat deze plannen de autonomie van gemeenten ondermijnen en niet bijdragen aan een structurele oplossing voor de woningnood. “Als het zo makkelijk was om de woningnood op te lossen, dan hadden we dat in Gelderland natuurlijk al lang gedaan,” stelt Vliegenthart. “Het kabinet moet investeren in echte woningbouw in plaats van te kiezen voor maatregelen die de recreatieve sector onder druk zetten.”
In antwoorden op de schriftelijke vragen heeft de provincie Gelderland heeft zich uitgesproken tegen de plannen van minister Mona Keijzer om permanente bewoning op vakantieparken te legaliseren.
Wij blijven ons inzetten voor een vitale recreatiesector en een toekomstgerichte aanpak van de woningproblematiek. Wij zijn alleen voor transformatie naar permanente bewoning wanneer vitalisering van een vakantiepark geen optie meer is. Ook moet handhaving een verantwoordelijkheid van gemeenten blijven, in plaats van een generieke stopzetting door het Rijk.


Dit jaar kleurt op zaterdag 26 april ons mooie Nederland oranje, en komen we met zijn allen samen om de 58e verjaardag van onze koning te vieren.
Koningsdag is meer dan alleen een feest, het is een nationale gebeurtenis die onze samenleving verbindt. Een dag van vrijmarkten, muziekoptredens, festivals en bovenal een dag van samenhorigheid. Een dag waar er wat betreft het CDA wel meer van mogen zijn.
Dit jaar is Koningsdag extra bijzonder, want onze Koning komt zijn verjaardag vieren in het gezellige Doetinchem. Dit is overigens pas de vijfde keer dat Koningsdag (of het in verleden Koninginnedag) in Gelderland wordt gevierd.
Aan ons als Staten wordt gevraagd om een financiële bijdrage beschikbaar te stellen van 1 miljoen euro. Een bedrag maar wij geloven dat deze bijdrage niet alleen de festiviteiten ten goede zal komen, maar ook de regio Achterhoek versterkt, door toerisme en economische activiteit te stimuleren.
Inmiddels is o.a. de route bekend die de Koninklijke familie zal afleggen door Doetinchem en weten we dat de dag in het teken zal staan van de kernwaarden van de Achterhoek. En dat is uiteraard ontzettend mooi.
Echter, wanneer wij als provincie Gelderland een dermate groot bedrag beschikbaar stellen wensen wij dat er niet alleen aandacht geschonken wordt aan de regio Achterhoek maar dat ook de rest van onze mooie provincie aan bod komt. Wij willen dan ook aan GS meegeven om hier aandacht voor te vragen in de gesprekken met de gemeente Doetinchem. Verder kijken wij als CDA vooral enorm uit naar deze bijzondere dag en kunnen wij instemmen met het voorstel van Gedeputeerde Staten.


Het CDA Gelderland staat achter een zorgvuldige en evenwichtige
aanpak van de stikstofproblematiek. Wij steunen de richting die
het college van Gedeputeerde Staten (GS) kiest binnen de versnellingsaanpak stikstof en wachten de verdere uitwerking af. Dit betekent echter niet dat we geen zorgen hebben over de impact van zonering op boeren, vakantieparken en industrieën binnen deze gebieden.
Binnen het Gelderse Mobiliteits- en Stikstofprogramma (GMS) was de inzet altijd dat iedereen en alle sectoren bijdragen. Nu concentreert GS haar aanpak begrijpelijkerwijs op specifieke zones, maar de concrete invulling hiervan moet nog verder worden uitgewerkt.
Het CDA zal daarom diverse moties mede indienen of steunen om te zorgen voor een evenwichtige uitvoering. Daarnaast dienen wij, samen met SGP, GroenLinks, PvdA, BBB, ChristenUnie, JA21 en Volt, een motie in voor middelen ter borging van emissiereducerende maatregelen. Ervaringen bij proefboerderij De Marke en in FoodValley tonen aan dat dit boeren helpt om hun stikstofreductie inzichtelijk te maken.
Wij hopen daarnaast op aanvullende instrumenten, zoals een afrekenbare stoffenbalans. De afgelopen periode heeft echter laten zien dat Gelderland zelf de regie moet houden. Zeker na de Greenpeace-uitspraak is alle aandacht op Gelderland en de Veluwe gericht. Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is om zelf aan tafel te zitten dan op de tafel te liggen.
Het CDA Gelderland blijft zich inzetten voor een werkbare en realistische aanpak van de stikstofproblematiek, waarin zowel boeren als andere sectoren een eerlijke kans krijgen om bij te dragen.


Het CDA Gelderland zet zich al jarenlang in voor actief beheer van de wolf. Wij begrijpen de zorgen en het verdriet van
veehouders die hun dieren verminkt of dood aantreffen na een aanval door de wolf. Dieren houden is een verantwoordelijkheid en geen enkele veehouder wil zijn dieren zien lijden.
Ons standpunt is duidelijk: de bescherming van de wolf moet worden verlaagd. Al meerdere Statenperiodes pleiten wij hier actief voor, en in juni 2022 behaalde het CDA Gelderland met een meerderheid in de Provinciale Staten een belangrijke mijlpaal: het signaal dat de bescherming van de wolf omlaag moet. Ook deze Statenperiode hebben wij ons hier met diverse moties voor ingezet.
De juridische realiteit maakt het echter ingewikkeld. De bescherming van de wolf wordt op Europees niveau bepaald, en pas recent, op 3 december 2024, stemde de Conventie van Bern in met het verlagen van de beschermde status. Echter, na een bezwaartermijn van drie maanden kan de Europese wetgeving pas worden aangepast. Vervolgens moeten de staatssecretaris en minister van de BBB de Nederlandse wetgeving wijzigen. Pas daarna kunnen wij in Gelderland aandringen op een juridisch houdbare ontheffing voor het afschot van de wolf.
Het CDA vindt het cruciaal dat alle maatregelen juridisch standhouden.
We zien nu al dat zelfs het paintballen van wolven niet door de juridische toets komt. Het zou onverantwoord zijn om jagers in een situatie te plaatsen waarin zij strafbaar handelen zonder een solide juridische basis.


Met de feestdagen in het verschiet delen we graag een update over het werk dat we als fractie doen. Hoewel u vaak leest over onze activiteiten in Statenvergaderingen, vindt het grootste deel van ons werk buiten de officiële vergaderingen plaats.
Verkeersveiligheid: Nul verkeersslachtoffers als doel
Verkeersveiligheid is een belangrijk speerpunt voor ons. In de hele provincie zien we onveilige plekken waar veel ongelukken gebeuren. Ons doel is nul dodelijke verkeersslachtoffers op provinciale wegen. Daarom pleiten we voor het aanpassen van verkeersonveilige kruispunten.
Een voorbeeld hiervan is onze motie om bewustwording te creëren rond drugsgebruik in het verkeer, een veelvoorkomende factor bij ernstige ongelukken. Deze motie werd breed aangenomen. We bezochten afgelopen jaar tal van locaties, waaronder onveilige trajecten zoals de N302, N308, N310, N315, N318, N320, N224, N325, N786, N798, N811, N825, N839, N840 N843, N846 en N848. Het lijkt wel een bingo van provinciale wegen!
Rotonde in Putten: Een stap dichterbij
Een schrijnend voorbeeld is een kruispunt in Putten, waar negen jaar geleden een 12-jarige jongen omkwam bij een ongeluk. Ondanks beloftes van gedeputeerden zijn er sindsdien nog drie slachtoffers gevallen. Inwoners en de gemeente vragen al jaren om een rotonde.
Wij blijven dit dossier actief volgen en werken samen met raadsleden, wethouders, bewoners, de middelbare school en de Fietsersbond. Recent is onze stevige motie hierover unaniem aangenomen tijdens de begrotingsbehandeling. Er lijkt nu zicht op een oplossing. We juichen nog niet, maar we zien vooruitgang!
Openbaar Vervoer: Dienstregeling grotendeels behouden
De dienstregeling in het openbaar vervoer staat onder druk, maar dankzij onze inspanningen is deze grotendeels gelijk gebleven aan de situatie vóór corona. Hiervoor hebben we aanzienlijke financiële middelen vrijgemaakt.
Ook werken we aan verdere verbeteringen:
- De regio-expres in de Achterhoek is een mooi voorbeeld van uitbreiding.
- De trein tussen Amersfoort, Nijkerk en Harderwijk rijdt tijdens de spits weer frequenter.
- Knooppunt Hoevelaken staat nu op de prioriteitenlijst.
Dankzij samenwerking met lokale bestuurders, zoals René Windhouwer (Nijkerk) en Wilco Mazier (Harderwijk), hebben we concrete stappen kunnen zetten.
Luchtvaart: Geluidsoverlast aanpakken
Luchtvaart blijft een complex onderwerp. Hoewel de provincie hier niet direct over gaat, hebben onze inwoners veel last van vliegtuiglawaai.
We hebben GS meerdere keren gevraagd stevig te lobbyen richting Den Haag. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke brief namens alle regio’s en gemeenten, gericht aan de minister. Hierin vragen we aandacht voor:
- De laagvliegroutes van Lelystad Airport
- De vierde aanvliegroute naar Schiphol
Daarnaast organiseerden we samen met het CDA Overijssel een digitale sessie over luchtvaart, waarbij ook Eline Vedder aanwezig was. Een mooi voorbeeld van verbinding tussen landelijke, provinciale en lokale politiek.
Samen vooruit naar het nieuwe jaar
Mobiliteit blijft een belangrijk onderwerp dat veel vragen oproept, zowel bij onze leden als bij inwoners en ondernemers in Gelderland.
Met het kerstreces in zicht nemen we als fractie even een stapje terug om tijd door te brengen met familie en geliefden. Opladen is belangrijk, zodat we in het nieuwe jaar weer vol energie aan de slag kunnen.
En als ik u dan een luchtige filmtip mag geven waarmee we in het thema blijven: Planes, trains and automobiles is een hilarische komedie met Steve Martin, daarin komen alle vervoersmiddelen langs. Daar zult u na het lezen van deze bijdrage met andere ogen naar kijken.
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2024!


Afgelopen Statenvergadering van 18 december jl. was het dan al weer zover. Het was mijn laatste Statenvergadering als “Inval-Statenlid” voor Diede Balduk, die na een periode van zwangerschap- en bevallingsverlof weer terugkeert in de Gelderse Staten. Diede is trotse moeder geworden van Mees!
Voor mij was het een heel boeiende periode. De terugkeer in de Staten voelde als een warm bad met vertrouwde gezichten, maar juist ook met nieuwe gezichten. Ik denk met name ook aan mijn samenwerking met de jonge Statenleden. En die waren talrijk. De zogenaamde generatie Z: Maatschappelijk betrokken, mondig en ondernemend. En ik als vertegenwoordiger van generatie X, ook wel de “patatgeneratie” genoemd. Ervaren, zelfstandig en flexibel. Ik mocht ervaren ook beide generaties elkaar heel mooi aanvulden en elkaar ook erg nodig hebben. De fractie heeft mij afgelopen periode flink aan het werk gezet. Met leerzame werkbezoeken en diverse woordvoering, over referendum, Beleid Erfgoed en Cultuur, Beleid Gelderse energiesysteem en Sportbeleid. Ook kon ik het niet laten mij te bemoeien met provinciale begroting. Zo mocht ik samen met Nick Bakker een motie opstellen waarin Provinciale Staten wordt opgeroepen om extra geld beschikbaar te stellen om jong en oud op eigentijdse wijze onze vrijheid te herdenken. Elk jaar door en niet alleen om de 5 jaar. Meer dan ooit is het nodig dat we stil staan bij onze vrijheid en dat daar niet tevergeefs voor is gestreden en voortdurend onderhoud nodig is. Die motie werd bijna (op PVV na) Statenbreed aangenomen.
In mijn laatste vergadering van PS bespraken we de uitgangspunten voor het sportbeleid de komende jaren. De provinciale rol op het terrein van sport is aanvullend op de gemeentelijk rol. Wij helpen als provincie met onze activiteiten en middelen er aan bij om vooral deelname aan de sport te stimuleren, om talenten zich te laten ontwikkelen (o.a. ook op Papendal). We steunen bepaalde topsportevenementen vanuit de gedachte dat dergelijke evenementen een impuls geeft aan sporten en met name aan de breedtesport. Voor het CDA geldt: zonder breedtesport geen topsport. Beiden hebben elkaar nodig. Wij hebben nog eens beklemtoond dat – naast de gezondheidsbevordering – sport heel veel bijdraagt aan de onderlinge verbinding van mensen. Van nabij zie ik hoe jongeren hun identiteit kunnen ontwikkelen in verbinding met anderen , in hun sportclub. Het samen doen. Leren winnen, maar ook te verliezen. Het hoort er allemaal bij. In dat opzicht steunden wij een motie waarin wordt opgeroepen om onze sportverenigingen waar dat kan goed te ondersteunen in Gelderland. Laat dat sociale weefsel zo goed mogelijk floreren.
Wat dat laatste betreft, dat past ook helemaal hoe ik ook altijd als CDA-er heb willen functioneren in de politiek. Op zoek naar de onderlinge verbinding en die als overheid stimuleren waar dat nodig is en de notie van Omzien naar elkaar. Zaken die springlevend zijn binnen ons CDA.
Bert Komdeur


Als u denkt hier nu een helder antwoord van mij te krijgen, dan moeit ik u helaas teleurstellen. Dat is nog niet zo makkelijk te geven. Wat we wel kunnen doen, is het zetten van een stip op de horizon en het vaststellen van een paar belangrijke uitgangspunten.
Met name die uitgangspunten hebben wij in Provinciale Staten met elkaar besproken en vastgesteld. Voor het CDA is het van groot belang om de overgang naar het gebruiken van de nieuwe duurzame energiebronnen te versnellen op een manier die iedereen kan meemaken en kan dragen. Dat was ook de inzet van het CDA in het debat daarover.
Wat helpt is het feit dat sinds 2 jaar de provincie een wettelijke regierol heeft gekregen als het gaat om de inrichting van ons energiesysteem. Zij doet dit in nauwe samenwerking met de enerigenetbeheerders als Liander voor het provinciale net en Tennet voor het landelijke net. Voor het eerst wordt Energie ook een inrichtingsprincipe voor onze provincie. Dat betekent dat we de beschikbaarheid van energie mede bepaalt waar wij bijvoorbeeld de woningbouw en bedrijvigheid plannen. Dan kan het zijn dat Energie niet de woningbouw volgt, maar de woningbouw gepland wordt bij de te plannen energienetwerken.
Verder hebben Provinciale Staten 3 uitgangspunten vastgesteld voor het toekomstige energienetwerk.
1. Inzetten op energiebesparing is noodzaak nummer 1. Energie is wat dat betreft een werkwoord. Het gaat om onze eigen houding en gedrag: “energie moet je doen”.
Om zo onnodig gebruik van het systeem te voorkomen evenals netcongestie.
2. Het energiesysteem wordt zo decentraal mogelijk ingericht dicht bij mensen en samen met mensen. Als CDA hebben we dit uitgangspunt samen met D66 en anderen aangescherpt via een amendement. Door expliciet in dat systeem de combinatie van lokale opwek, lokale opslag en lokaal gebruik mogelijk te maken. Bij ons werkbezoek bij Fietsfabrikant Van Raam in Varsseveld werden wij daar ook mee geconfronteerd. Het bedrijf wekt veel meer energie op dan dat het nodig heeft en wil dit met omliggende bedrijven delen. Ook zijn er initiatieven van wijkbewoners om zelfopgewekt energie op te slaan in zogenaamde buurtbatterijen.
Op dezelfde wijze is ook nog als uitgangspunt toegevoegd om de Gelderlanders goede te betrekken bij de inrichting van ons energiesysteem , onder andere ook via lokaal eigendom en energiecoöperaties.
3. We zetten in op een diverse energiemix en sluiten ook geen energiebronnen uit. In dat verband noemen we kernenergie. We zitten echt in een overgangsfase, waarin we alles nodig hebben. Ook hebben we aandacht gevraagd voor behoud van ons aardgasnetwerk, dat mogelijk kan dienen in de toekomst voor eventueel transport van groengas. Mooi voorbeeld daarvan zagen we tijdens ons bezoek aan de mestvergister in Beltrum.
Dit zijn de uitgangspunten, die naadloos aansluiten op onze uitgangspunten in het provinciale CDA-verkiezingsprogramma. De komende tijd worden Provinciale Staten nauw betrokken bij verdere stappen en het uitvoeringsprogramma. Wordt vervolgd dus.
Bert Komdeur
Recente reacties